søndag 20. oktober 2013

Utstilling og HTML5

Trålet utstillingen etter audio over IP og IP-kodeker. Men det ble dårlig utbytte gitt. Jeg fant ikke en eneste leverandør av kodeker eller lydkort, så dette var tydeligvis ikke som de ville selge i år.
Jeg fant derimot masse annet rart, med veeeldig retrodesign.

Det var mange leverandører av forskjellige typer utstyr som hadde dette designet.
Andre skaffet seg oppmerksomhet med lysende palmer fancy LED-displayer og høy lyd.



Joeco hadde noen stilige flersporsopptakere. Gjorde opptak på kort eller via USB om jeg ikke husker feil. 1U i størrelse og med forskjellige antall innganger.
Når det gjalt håndholdte opptakere så jeg bare Tascam og Nagra der. Og det positivet var at Nagra leverer opptaker med option for 3G og/eller WIFI.

HTML5
Når det gjelder HTML5 så begynner ting å komme et godt stykke på vei. Vi fikk se endel eksempler på hva som er mulig i dag. Og hva de jobber med videre.





Det man kan gjøre med HTML5 er å la nettleserne styre lyd og video på de ulike plattformene. Det vil si at det er en slags erstatter for Flash og Silverlight blant annet.
Det er fremdeles endel begrensninger, men dette ligger stor sett i nettleserne. det er også forskjell på hvordan de forskjellige nettleserne bruker ressursene på maskinene, og det gir noen utfordringer.
Det er også endel begrensninger i forhold til formater som støttes i de forskjellige.
Det som er nytt er at nå støttes surround lyd og inn-lyd på maskiner. Åpner opp for chat via browser blant annet, filmavspilling via browser mm.
Det er fremdeles ingen "proffe" redigeringsverktøy som får til dette effektivt, men DAVID har allerede en enkle redigerer i HTML5, så det kommer kanskje.
Google Chrome har allerede lagt ut talestyring av søk også.



lørdag 19. oktober 2013

Utstillingen er åpnet og tur til WNYC

I dag åpnet utstillingen. Det virker som bransjen er på tur opp igjen etter noen rolig år. Det var flere utstillere og mer folk i messehallen enn tidligere.

Det var ganske mange som hadde fokus på lydisolering og akustikk. Blant annet denne lydtette boksen fra Taytrix.

Miksere er jo alltid populært å stille ut, uten at det var de store overraskelsene her.

Håndholdte opptakere er jo en selvfølge. Jeg har enda ikke funnet noen som har mulighet for innebygd wifi eller simkort-slot.

Så ble det en busstur ned til WNYC.


Minikontroll. Godt med plass og endel bedre utstyr enn hos oss.

Nyhetsdesken.

Flott utsikt har de også.
De ligger ganske lang sør på Manhatten og det ble spesielt under stormen Sandy i fjor. Alt rundt de ble strømløst. Men de hadde agregater og lå slik til at de klarte å sende med litt kreativitet og stå-på vilje.

De bruker også Digas som redigerings og avviklingssystem. Her er deres Turboplayer.

Kontrollrom for magasinflater. Her kan man velge om amn vil kjøre med tekniker eller selvkjørt.

Kjente kodeker i deres "master control room".


Til slutt fikk vi en bra gjennomgang av deres arkivsystem. Det er faktisk Databasemanager fra DAVID.....


fredag 18. oktober 2013

Loudness streaming og radio

Loudness for streaming og radio.

Herr gjelder selvfølgelig mye av de samme reglene som for tv og video, men det er noen forskjeller og problemområder.
Florian tok frem Norge som et eksempel på hvordan man kan samarbeide mellom offentlige og kommersielle aktører for å få til et "humant" tilbud til lyttere både på FM og DAB.
Dette går da ut på at kringkasterne har blitt enige om å styre ut til -15 LUFS både på FM og DAB for å unngå nivåhopp når det svitches mellom de. Dette samarbeidet mellom forskjellige konkurrenter virket utenkelig på amerikanerne. Men de har jo mange flere aktører også.........
Men i Europa så er dette fokus og kringkasterne jobber mot en felles standard.

Det vanligste er å sette en loudnessprosessor i slutt-enden av kjeden for loudness kontroll.. 
Og det viser seg faktisk at alle bilradioer de siste 10-15 årene allerede har tatt høyde for en slags loudnessnormalisering, og gjør dette allerede. Ved å bruke "filtering" av kanaler kan man opprettholde rekkevidden av FM signalet med mindre "loudness". Man har mindre støy på den måten.

Allerede nå så begynner loudnessnormaliserng å gjøre seg gjeldende. Både spotify og itunes har dette implementert på sine "radio-streamer" allerede.

USA er veldig skeptisk til lovpåleggelse av loudnessnivå. De virker faktisk litt passive i forhold til europa i så henseende. Flere av foredragsholderne var litt lunkne til hele greia.

Forskjell mellom TV og radio normalisering pr i dag er hovedsaklig:
I Tv dekodes signalet basert på metadatainformasjon i mottakerenden.
I radio analyseres og kodes signalet fra første stund før utsendelse.
Når det gjelder streaming er begge mulig.
Om man lager en normalisering for stream bør man ta høyde for alle de forskjellige "devicene" man lager streamen for. Og da kjøre nivået endel opp, ca -15 LUFS og legge på en dynamisk prosessor for å begrense dynamikken. Dette for å få bukt med alle de forskjellige mottakerne rett og slett.












Det jeg kunne få ut av presentasjon og diskusjon var at de hadde bedre tro på Loudnessnormalisering på digitalradio enn FM faktisk....



torsdag 17. oktober 2013

Loudness i TV og Lyd for 4K



Her fikk vi en liten gjennomgang av hvordan ståa er i dag hos både amerikanske og europeiske stasjoner. Europa har kommet et godt stykke på vei ifølge Florian, mens det henger litt etter i USA.

Det som er viktig er å starte med analyse og bearbeiding av Loudnessnivåer så tidlig som mulig. Da har man bedre kontroll på nivået gjennom hele kjeden. Man bør produsere mot et fast referansenivå, slik at man kan beholde dynamikken i saken.

Orban hadde et kritisk blikk på selve meteringen, og da spesielt BS 1770.

Meterne bør ta hensyn til energien i forskjellige frekvensområder også, ikke bare se på totalen. Man vet øret oppfatter energien ulikt ut i fra hvilken frekvens det er. Dette er det ikke mange metere som tar hensyn til i dag.


















Det jobbes ganske seriøst i USA for å få til en helhetlig standard på dette:

Neste sesjon var Audio for 4K 


Det finnes ikke noe spesielt format for dette i dag. Men det jobbes mot egne formater. Mpeg H, AC4, og MDA. Men det er endel hensyn som må tas:





Objekt orientert lyd, hvor metadata bestemmer hvor i rommet den skal være eller hva det skal være ser ut til å være det neste store. Fraunhofer har kommet et stykke med dette allerede og har hatt sendinger med objektorientert lyd.













Metadata er aktiv del av lyden i dag. Det betyr at vi må ha utstyr til å takle det, både i produksjon og i konsumentenden...

Fordeler med objekorientert lyd:

Bedre kontroll på forskjellige plattformer
Bedre kontroll på lyd
Bedre visualisering av lyd med bilde
Utvidelse av skjerm med objektorientert lyd